Tekirdağ Valiliğince Organize Edilen Avrupa Birliği (AB) Uyum, Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı, Ticaret ve Sanayi Odasında Yapıldı.

Tekirdağ Valiliğince organize edilen Avrupa Birliği (AB) Uyum, Dayanışma ve Yönlendirme Kurulu Toplantısı, Ticaret ve Sanayi Odasında yapıldı.
Tekirdağ valisi Zübeyir KEMELEK, toplantıda yaptığı konuşmada; Türkiye’yi 20 yıl sonrasına hazırlayacak mesleklerin proje ve sistem mühendisliği ile fütüristliğin olduğunu belirtti.
Bu mesleklerin bir işin veya projenin ileriye taşınmasını sağladığını bildiren Tekirdağ valisi, önceki dönemlerde AB standartları dikkate alınsaydı, bu mesleklerden Türkiye’de de olabileceğini ifade etti.
Tekirdağ’ın AB projelerinden yararlanma bakımından Türkiye’de 73’ncu sırada olduğunu söyledi. ”Kurumlardan yeteri kadar proje geliyor, ancak projeler yetersiz. Proje sayısını arttırmak adına bizde ‘İnsanlar Yetişir Kurumlar Gelişir’ projesini başlatarak, proje yazma kursu açtık. Kursumuz devam ediyor. Tüm kurumların yaptırmak istediği işi projelendirmesi gerekiyor. Bunun için proje mühendisliğine ihtiyaç var. AB kaynaklarından daha sağlıklı yararlanabilmek için proje mühendisliği bölümünün üniversitelerde açılmasını da isteriz. Ama bu olmadığından açığı kurslarla kapatabiliriz. Çünkü proje yazmak zorundayız.”
AB Bakanlığı AB Uzmanı Can BÜYÜKPAMUK da, Türkiye’nin 3 Ekim 2005 yılında AB müzakerelerine resmi anlamda başladığını anımsattı. Müzakere sürecinin 6 yıldır devam ettiğini bildiren Can BÜYÜKPAMUK, sürecin zorlu bir süreç olduğunu belirtti.
AB’ye girilebilmesi için 33 başlığa tam uyum gösterilmesi gerektiğini anlatan Can BÜYÜKPAMUK, ”Hükümetin 2023 hedefleri arasında belirlediği ihracat rakamı şuanda AB üyesi olan Almanya’nın ihracat rakamının üçte biri. Avrupa ne durumda olursa olsun, AB hala çok güçlü. Bu anlamda AB’ye girmek Türkiye için faydalı olacaktır. AB giderek, dinamizme ihtiyaç duyuyor. Bu dinamizmin de Türkiye’de olduğunu biliyorlar”diye konuştu.