Tekirdağ’ın taşı toprağı Bayrak Anıtı’nda

• Muğla’nın Marmaris ilçesine bağlı Beldibi Beldesi Belediyesi Bayrak Anıt Projesi’nde sona yaklaşıyor. Proje tamamlandığında Türkiye’nin 81 ilinden getirtilen özgün taş ve toprak örnekleri, Türkiye Haritası ile anıt kaidesi üzerinde yükselen bayrak tutan el , ilelebet yaşayacak Türkiye Cumhuriyeti’ni sembolize edecek. Marmaris’ten tüm dünyaya bütünlük, birlik beraberlik mesajı verecek.
• Tekirdağ 59 plaka numarasıyla anıttaki yerini almış durumda. Yalnız taş ve toprak örnekleri şimdiye kadar elde edilemeyen iller de var. Bu 15 il arasında Karabük, Bilecik, Karaman, Kırıkkale, Çorum, Artvin, Sivas, Adıyaman, Tunceli, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Batman, Siirt, Hakkari illerimiz yer alıyor. Vatandaşların acil ilgisi bekleniyor. Bayrak Anıtı’nın 29 Ekim’de ziyarete açılması hedefleniyor.
Muğla ilinin Marmaris ilçesi’ne bağlı Beldibi Belediyesi, Bayrak Anıt Projesine imza attı. Yapımına geçtiğimiz Mayıs ayında başlanan proje adı geçen belediyenin fikir ve yapım anlamında özgün projelerinin bir yenisi olarak tüm Türkiye ve dünya insanlarıyla buluşmak için gün sayıyor.
Beldibi Marmaris’in girişinde yer alan sakin ve yeşil bir belde, belediyesinin internet sitesinde yer aldığı şekilde de Marmaris’in Zümrütü. İki dönemdir Beldibi Belediye Başkanlığı görevini yürüten isimse görev ve sorumluluk bilincine sahip, özgün projeler mimarı, çalışkan ve aydın Belediye Başkanı İdris İspirli. İspirli, belediyenin kültür sanat günleri kapsamında düzenledikleri bir gece konseri sırasında, Bayrak Anıtı Projesine değinerek, bu konuya herkesin ilgisini çekmişti. Anıt için taş ve toprak eksiği olan illeri saydıklarında aralarında Tekirdağ’ın da adı telaffuz edilince heyecan duyup hemen ertesi gün bu konuyu kendiliğimizden üstlenmeye karar verdik. Bayrak Anıt Projesi’ne gönüllü katılımımız bu şekilde başlamış oldu.
Beldibi’nde yaşayan eski Tekirdağlılar olarak biz de Tekirdağ’ın taş ve toprak örneğini getirtmek için harekete geçtik. Gazeteci arkadaşımız Nijat Ayvaz’la irtibata geçtik. Ayvaz, konuya yakından ilgi göstererek bir hafta gibi kısa sürede temin ettiği taş ve toprak örneklerini tarafımıza ulaştırdı. Kendisine ne kadar teşekkür etsek azdır. Eline ve emeğine sağlık, teşekkürler Ayvaz.
Tekirdağ’ın taş ve toprağı elimize ulaştıktan sonra sıra, kıymetli emaneti teslim aşamasına gelmişti. Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli’den sekreteri vasıtasıyla randevu alarak, önceden kendisine bilgi verdiğimiz şekilde, Tekirdağ’ın görevini tamamladığını ve kendilerini ziyaret etmek istediğimizi belirttik. Kısa sürede bizi kabul eden Başkan ile kısa bir sohbette bulunduk. Ardından Tekirdağ’dan Ayvaz aracılığıyla buraya ulaşan taş ve toprak örneklerini makamında kendisine teslim ettik. Bu duygulu dakikaları fotoğraflayarak anılaştırdık.
İki gün sonra çalışmaları süren anıtın yanına gidip, Bayrak Anıtı’nda Tekirdağ’ın Türkiye haritası üzerindeki coğrafi konumunda 59 plaka numarasının altına ilimiz taşının yerleştirilmiş olduğunu görünce bir kez daha duygulanarak gurur duyduk. Diğer pek çok ilin taşı toprağı da yerli yerindeydi. Ayrıca plaka numaraları her bir ilin coğrafi konumu üzerinde yer almıştı. Toprak örnekleri anıt kaidesinin başka bir özel bölümünde yer alıyordu. Anıt tamamlandığında aynı anda hepsi bir bütün olarak görülecek, ziyaretçilerle buluşacaktı. Bu özgün proje fikrini hayata geçirdikleri için Beldibi Belediye Başkanlığı’na ve Bayrak Anıtı Projesinde emek vermiş tüm ekip arkadaşlarına, konuyla ilgilenen tüm yurttaşlarımıza buradan teşekkür etmek isterim.
Güzel bir ekip çalışması ürünü olan Bayrak Anıtı Projesi, vatanımızın taşının toprağının ne kadar değerli olduğunu bir kez daha hatırlatması açısından çok kıymetli. Bu ve bunun gibi projeler, her zaman bir ve beraber, birbirine bağlı, vatanına her anlamda sahip çıkan bireyler olarak birlik beraberlik bilincimizi pekiştiren unsurlar olma özelliklerini sürdüreceklerdir.
Bayrağın bir devletin, bir milletin ve bir ülkenin milli birliğini ve bütünlüğünü temsil eden önemli bir unsur olduğuna dikkati çeken Başkan İspirli de “Yapımı büyük ölçüde tamamlanan Bayrak Anıtı Projemiz, tasarımıyla ve çevre düzeniyle ülkemizdeki ilk uygulama olup büyük beğeni kazanmaktadır.” diyerek özgün projenin özelliğine dikkat çekti.
Yurdumuzun 81 ilinden getirtilen vatan toprağı ile özgün taş örnekleri anıtın kaidesinde belirlenen yerlere monte edilerek anıtın tamamlanması çalışmaları hızlılıkla sürdürülüyor. İşte bugün itibariyle taş ve toprak örneği beklenen 15 il şöyle: Karabük, Bilecik, Karaman, Kırıkkale, Çorum, Artvin, Sivas, Adıyaman, Tunceli, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Batman, Siirt ve Hakkari.
Bayrak Anıtı Projesi Nedir?
Proje kapsamında; Türkiye’nin 81 ilinden Beldibi’ndeki Bayrak Anıtı için getirtilen taş örnekleri anıtın kaidesi üzerinde konumlandırılmış ve Türkiye siyasî haritası üzerinde illerin kendi yerlerine oturtulmuş. Her ilin ve taşının üzerinde kendi plaka numarası ayrıca belirtilmiş. Yine tüm illerimizden getirtilen toprak örnekleri de kaidenin diğer bölümlerine yerleştirilmiş. Vatanımızı her il bazında yansıtan özgün taş ve toprakları Türkiye Haritası üzerinde yükselerek bayrak tutan el tarafından kavranıyor. El formu birliği, bütünlüğü ve beraberliği simgeliyor. Haritaya ışıklandırma uygulanmış ve geceleri çarpıcı bir görüntü sergilemesi için çok çalışılmış. Deneme çalışmaları esnasında görünce hayranlığımız gizleyemedik. Anıtın arka yüzeyindeki savaş mozaiği ve anıta giden yolun estetiği ise anıtın güçlü görünümünü ve görselliği tamamlayan diğer unsurlar.
Çevre düzeni ve yapımıyla neredeyse bitme aşamasına gelinmiş anıt projesinde bazı illerin yerleri hâlâ boş duruyor ve bu illerden gelecek örneklerin tamamlanması bekleniyor. Belediye Başkanlığı’nı bu konudaki çalışmaları devam etmekle birlikte tüm vatandaşların ilgisi bekleniyor. Böylelikle kısa zamanda tamamlanabilirse Başkanın hedefi anıtı 29 Ekim’e yetiştirmek. Mutlaka özel bir günde açılış yapmak istediklerini bizzat kaydeden İspirli, “Diğer milli günlerimize yetişmeyen anıt projesini bu kez 29 Ekim için tamamlanmasını ve o gün ziyarete açmayı düşünüyoruz. Umarız eksik kalan illerimizin örnekleri de tamamlanır ve anıtı Marmaris Beldibi’nden tüm yurdumuza Cumhuriyet Bayramı’nda b ir armağan olarak sunabiliriz. Bunu çok isteriz.” şeklinde konuştu.
Karabük, Bilecik, Karaman, Kırıkkale, Çorum, Artvin, Sivas, Adıyaman, Tunceli, Bingöl, Muş, Diyarbakır, Batman, Siirt, Hakkari illerinden özgün taş ve toprak örnekleri beklendiğini belirten Beldibi Belediye Başkanı İdris İspirli, Beldibi Belediyesi’nin http://www.beldibi.bel.tr web sitesinde de yer verilen açıklamada “Bu illerimizle bağlantısı yada ilgisi olan vatandaşlarımızın konuya duyarlı olacaklarına inanıyor ve bu hususta gerekli yardım ve desteği bekliyoruz” diyerek Bayrak Anıtı’nın tamamlanması noktasında biraz daha ilgi gösterilmesini rica etti.
Belirtilen 15 ilde tanıdığı bulunan veya iletişim imkanı olan vatandaşlarımızın ilgi ve desteği bu anlamda çok önemli. Eksik illerin taş ve toprak örnekleri ne kadar kısa sürede tamamlanırsa, Bayrak Anıtı o kadar kısa zamanda açılacak, hatta belki 29 Ekim’de açılabilecek. Marmaris Beldibi Belediyesi İlgi ve desteklerinizi bekliyor.