SAĞLIKLI KURBAN BAYRAMI TÜYOLARI

Bayramlar geniş sofraların kurulduğu, sofrada kalma süresinin arttığı, yemek çeşitliliğinin fazla olduğu günler olarak bilinmektedir. Özellikle kurban bayramında et tüketiminin artması bu bayramın önemli özelliklerinden biridir. Değişen bu beslenme düzeni karşısında bayramda istemediğimiz sıkıntılarla karşı karşıya kalmamak için tüketilen besinlere ve miktarlarına dikkat etmeliyiz. Aksi halde sindirim sistemi rahatsızlıkları kalp çarpıntısı tansiyon yükselmesi gibi sorunlarla karşı karşıya kalabiliriz.
Aşırı et tüketiminin kan yağlarının yükselmesine neden olacağı bilindiği gibi, bu durumun damarlarında daralma olan bireylerde daha etkili olacağı bilinmelidir. Özellikle kurbanlık hayvanların sakatat etleri (organ etleri) bol miktarda kolesterol ve yağ içerdiği için tüketilmemelidir.
Bayramda kurbanlık hayvanı seçerken veteriner kontrolünden geçmiş olması dikkat etmemiz gereken önemli konulardan biridir. Ayrıca kesim sonrası hayvanlarda ölüm sertliği (rigor mortis) dediğimiz sertlik meydana gelir. Bu nedenle kesilen hayvanı etini hemen tüketmek yerine soğuk ortamda en az 1 gün bekletildikten sonra tüketime geçilmelidir.
Bayramda güne mutlaka hafif bir kahvaltı ile başlamalı ve en az 3 öğün şeklinde beslenmeye özen gösterilmelidir. Besinleri tüketirken sadece proteinlerden değil karbonhidratlardan alınacak enerjiyi de göz ardı etmeli, etleri taze sebzelerle ve az miktarda da olsa tahılla tüketmeye özen göstermeliyiz. Tüketilen etlerin yanında asitli içeceklerin yerine ayran, cacık, yoğurt, taze hoşaf veya komposto tercih edilmelidir.
Tüketeceğimiz eti pişirme yöntemi etteki vitamin ve mineral kayıplarının oluşmaması açısından oldukça önemlidir. Pişirme yöntemi olarak ızgara, fırında veya haşlama yöntemlerinden birini seçmeliyiz. Eğer bu yöntem ızgara ise ateşten en az 15 cm uzakta tutularak pişirilmelidir. Ayrıca pişirmek istediğimiz etin yağ içeren kısımlarından ayırmalıyız. Etleri büyük parçalar yerine küçük parçalar ya da kıyma haline getirerek pişirmek sindirimi daha da rahatlatacaktır.
Et ile pişireceğiniz yemeklere ekstra yağ eklenmesine gerek olmadığı gibi etin özellikle iyi pişmiş kıvama gelince tüketilmesine de özen gösterilmelidir. Aksi takdirde bu durum sindirim sistemi rahatsızlıklarına veya besin zehirlenmelerine yol açabilmektedir.
Bayramlarla beraber artan şeker, çikolata, şerbetli tatlıların tüketimi yerine sütlü veya meyveli tatlılar tercih edilerek en azından artan et tüketimiyle beraber oluşabilecek sindirim zorluklarını daha da zor hale getirmemiş oluruz.
Eğer sofrada fazla kaçırdığınızı düşünüyorsanız yemeği yedikten 45 dk. sonra bir yürüyüşe çıkabilir böylece vücudunuzun enerji harcamasına yardımcı olabilirsiniz.