Bebek Kolikleri (İnfantil Kolik)

İlk üç ayda sıklıkla rastlanan ve kendiliğinden düzelen bebek kolikleri (infantil kolik), anne ve babaların kabusudur. Genelde doğumdan 15 gün sonra başlar, sıklıkla akşam üzeri bazen 1 – 2 saat süren ağlama nöbetleri ve huzursuzluk şeklindedir.
Her bebeğin yaşıyabileceği gaz sancısı bir yana, emzirmede bilinen bazı durumlar, huzursuzluk veya gaz sancısı ile sonuçlanabilir.
Örneğin;
1- Bebeğin sindirim sistemi ve enzimleri tam gelişmemişse; Karbonhidrat, yağ ve protein’e karşı reaksiyon gösterir. Anne sütünün başlangıcında (ön süt) karbonhidrattan zengin (süt şekeri=laktoz) sonrasında ise yağ açısından zengin olan son süt salgılanır. Son sütün geliş zamanı bebeğin emme gücüne bağlı olarak değişir.Annenin her öğünde iki memedende emzirmesi veya bir memeden emmeyi bıraktıktan sonra öbür memeyi vermesi,ön sütün bebek tarafından fazla alınmasına yol açar. Laktozdan (süt şekeri) zengin olan sütün alınması sonucu tokluk hissi oluşturmaz ve gaz şikayetlerine bağlı olarak gürültülü ve sulu dışkıya yol açabilir. Bu bebekler sürekli açtırlar ve gazlıdırlar. Kilo almalarıda azdır.
Bebeğin aşırı huzursuz olması, ağlaması çoğu zaman anne sütünün yetmediği biçiminde yorumlanarak erken ek besinlere başlanmasına neden olmaktadır. Oysa sağlıklı bebekler ilk 3 ayda infantil kolik nedeni ile ağlayabilirler.
Emdikten sonra rahat uykuya dalan bebeklerde bu işlem pek gerek olmamasına karşın, gazlı bebeklerde emzirdikten sonra bebeğin dik ve omuza gelicek şekilde kucakta tutularak, sırtına masaj yapılması gaz çıkartılmasına yardımcı olur.
2- Doğum yapan annelerin çoğunda doğum sonrası depresyonu görülür ve bebeklerin huzursuzluğu bir yönde değerlendirilerek anne rahatlatılır. Aşırı titiz, yorgun, huzursuz ve mutsuz annenin emzirdiği çocukta huzursuzdur.
3- Annenin aşırı çay, kahve gibi uyarıcı maddeler içeren içecekler almasıda bebekte huzursuzluğa yol açabilir. Ayrıca alerjen gıda maddeleri (fıstık,çukulata,yumurtalı yiyecekler, çilek v.b.) tüketen annelerin bebekleri rahatsız olabilir.
4- Bebeklerin aşırı sıcağa, dar giysilere, aile içi gerginlikler ve kalabalığa tepkileri vardır. Bazen eldiven giydirildiğinde parmaklarını emmek engellendiği içinde huzursuz olabilirler.
Tedavi;
Bebeklerde görülen ağlama krizlerine karşın bir çok ilaç ve davranış metodu denenmiş olsada bunların hiçbirinin etkinliği bilimsel olarak kanıtlanamamıştır. Bu nedenle gaz sancısı ve infantil kolik için etkili bir metod olmadığı söylenebilir.
Kucakta taşımanın, banyonun, kasığına sıcak havlu koymanın ağlama süresini azalttığı bilinmektedir. İcabında bazı ilaçlar doktorlar tarafından tavsiye edilir. Böyle sorun yaşıyan bebeklerin anne ve babalarının, bebeğin iyi geliştiği ve beslendiği konusunda ikna edilmeye ve bu durumun geçici olduğu konusunda bilgilendirilmeye gereksinimi vardır.
Uzm.Dr. Güzen EŞSİZ