Dolar 27,1904
Euro 28,9723
Altın 1.681,29
BİST 8.039,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 28°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
28°C
Az Bulutlu
Pts 28°C
Sal 27°C
Çar 24°C
Per 24°C

BALIK AV SEZONUNUNUN AÇILMASI VE AV YASAKLARI

BALIK AV SEZONUNUNUN AÇILMASI VE AV YASAKLARI
05 Eylül 2012 20:15

BALIK AV SEZONUNUNUN AÇILMASI VE AV YASAKLARI…

2012-2013 yılı balık avcılığı sezonu 1 Eylül 2012 tarihi itibariyle açıldı. Bakanlığımız Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğümüzce Su ürünleri kaynaklarımızdan ekonomik olarak yararlanmak, üretimi ve su ürünlerinin ihracatını arttırmak üzere, deniz ve iç sularımızdaki su ürünlerinin kalite ve stoklarının korunması, ekonomik türlerin geliştirilmesi ve su ürünleri kalkınma plan hedeflerine ulaşılmasını sağlamak amacıyla yapılan çalışmalar neticesinde 01/09/2012-31/08/2016 tarihleri arasındaki dönemleri kapsayan 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ (No: 2012/65) ve 3/2 Numaralı Amatör Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ (No: 2012/66)  18.08.2012 tarih ve 28388 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır.

3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ kapsamında Bütün sularımızda; Deniz alası, Kancalı ahtapot, Büyük camgöz(Kum) köpek balığı, Misk ahtapotu, Kırmızı mercan, Siyah mercan, Güneşlenen köpek balığı, Kırmızı yıldız, Minare, Şeytan minaresi, Mersin balıkları, Deniz kulağı, Triton, Deniz kaplumbağaları, Pina, Mühreler, Maya, Fok, Ot sazanı, Deniz atı, Deniz çayırları, Ticari deniz süngerleri, Gümüş sazanı, Yunus, Yağlı balık ve Beni balıklarının avlanmaları, toplanmaları yasaktır.

Tekirdağ İli, Altınova açıklarında; belediye kanalizasyon sisteminin bulunduğu  (40° 57.176′ N – 27° 29.517′ E), (40° 56.484′ N – 27 30.751′ E), (40° 56.274′ N – 27° 30.604′ E), (40° 56.935′ N – 27° 29.432′ E) koordinat noktalarını birleştiren alanda,

       Tekirdağ İli, Marmara Ereğlisinde; Botaş Doğalgaz Terminali işletme sahası, Trakya Unı-Mar doğalgaz çevrim santralleri ve Bütangaz A.Ş.’ye ait deniz dibi boru hatları ile şamandıra sistemlerinin bulunduğu; (40° 58’ 00’’ N – 27° 58’ 06’’ E), (40° 58’ 00’’ N – 28° 00’ 24’’ E), (41° 01’ 50’’ N – 28° 00’ 24’’ E) koordinat noktalarını birleştiren alanda ,su ürünleri avcılığı yasaktır.

Gırgır ağı kullanan balıkçı gemileri için Bakanlık il veya ilçe müdürlüklerinden ağlarının derinliğini gösterir, bir yıl geçerli ölçüm belgesi alınması zorunludur.

 Ağ derinliği 164 metreden (90 kulaç) daha fazla olan gırgır ağlarının kullanımı yasaktır. Ancak ton balığı türlerinin [orkinos, yazılı orkinos, gobene (tombik), uzun kanat orkinos (tulina)]  avcılığında kullanılan gırgır ağları bu kapsam dışındadır.

Karasularımızda; gırgır ağları ile kıyıdan itibaren 24 metre derinlikten sığ sularda avcılık yapılması yasaktır.

Fanyalı ve fanyasız, alttan büzülmeyen, mapa ve tel bulunmayan alamana (voli) ağları ile dönem boyu avcılık yapılması serbesttir. Ancak 22 metreden (12 kulaç) daha fazla derinliğe sahip alamana (voli) ağları ile gırgır avcılığının yasak olduğu dönemde, avcılık yapılması yasaktır.

Bütün karasularımızda, ığrıp, trata, tarlakoz, manyat ve benzeri kıyı sürütme ağları ile su ürünleri avcılığı ve bu ağlar ile ağları kullanmaya yarayacak donanımların balıkçı gemilerinde bulundurulması yasaktır.

Fanyalı ağlarda ağ göz açıklığı 1 Eylül 2016 tarihinden itibaren 36 mm ve üzeri olarak uygulanacaktır.

Denize bırakılan uzatma ağlarının gündüz flâma (şamandıra), gece ise ışıklı şamandıra ile işaretlendirilmesi zorunludur.

Çevirme ağları kullanılarak belirli bir alanı kapatmak sureti ile bu ağlara dalarak ve elle çekerek kıyıda dar bir saha içerisine toplamak suretiyle (elleme veya eleme adı verilen yöntemle) su ürünleri avcılığı,

Marmara denizi’nde dönem boyunca beyaz kum midyesi ile kara ve kıllı midye istihsali,

Her türlü patlayıcı, öldürücü, bayıltıcı, uyuşturucu, uyutucu, uyarıcı, zehirleyici, aşındırıcı kimyasal maddeler, karpit, sönmemiş kireç, balık otu v.b ile su ürünleri avcılığı yapılması, bu maddelerin gemilerde ve av mahallerinde bulundurulması,

Tırıvırı-paraşüt olarak adlandırılan av aracının üretimi, satışı, istihsal yerleri civarında bulundurulması ve su ürünleri avcılığında kullanılması,

Marmara denizinde su ürünleri avcılığında frekans çıkışı 20 Khz (dahil) ve daha aşağı olan sonarların kullanılması,

Taşıdıkları toksin nedeni ile insan tüketiminde sakınca bulunan Balon balıklarının (Lagocephalus sceleratus, Lagocephalus spadiceus ) ve pervane/ay balığının (Mola mola) karaya çıkarılması ve satılması,

Limanlarda, balıkçı barınak, barınma ve çekek yerlerinde su ürünleri avcılığı yasaktır.

Tüp, nargile, maske, zıpkın ile dalış yapılarak, şnorkel ve sualtı tüfekleri kullanılarak su altında ticari amaçla balık avcılığı yasaktır. Dalma yöntemi ile balık dışındaki su ürünleri istihsali yapacak olanların, 2/9/1997 tarihli ve 23098 tarihli Resmî Gazetede yayımlanan Profesyonel Sualtı Adamları Yönetmeliği kapsamında alınmış olan dalış belgesine sahip olmaları zorunludur.

Su ürünleri üretiminin ülke çapında kontrolünün sağlanabilmesi için; bunlara ait damızlık, yumurta, larva, yavru ve anaçlarla sulardaki bitkilerin satışı, nakli, istihsal yerlerinde avlanması, toplanması ve her türlü tesislerde kullanılması, sulara bırakılması Bakanlığın iznine bağlıdır.

Tüm iç sulardaki ticari avcılığa açık göl ve göletlerde, gırgır ve her türlü trol ağlarının kullanılması, 1 Eylül 2011 tarihinden itibaren Monofilament (tek kat) misina ağlarının kullanılması yasaklanmıştı,1 Eylül 2012 tarihinden itibaren ise Multimonoflament (çok katlı) misina ağlarının kullanılması yasaklanmıştır.

Boy ve ağırlık yasakları

MADDE 17 – (1) Aşağıda avlanabilir asgari boyları ve ağırlıkları belirtilen su ürünlerinin daha küçüklerinin avlanması, karaya çıkarılması, nakledilmesi ve satılması yasaktır.

  Tür

Latince Adı

Asgarî Boy
(cm)

Asgarî Ağırlık
(kg)

Ahtapot Octopus vulgaris

1

Akivides Tapes decussatus,
Tapes philippinarum

2.4

Akya Lichia amia

30

Bakalyaro (Berlam) Merluccius merluccius

25

Barbunya Mullus barbatus

13

Çipura Sparus auratus

20

Deniz böceği Palinurus vulgaris

25

Dil Balığı Solea solea

20

Eşkina Sciana umbra

25

Hamsi Engraulis encrasicolus

9

İstakoz Homarus gammarus

25

İstavrit
İstavrit (Karagöz İstavrit)
Trachurus trachurus
Trachurus mediterraneus

13

İstiridye Ostrea edulis

6

Kalkan Psetta maxima

45

Karagöz Diplodus vulgaris

18

Kefal (Amuderya kefali) Mugil soiuy

35

Kefal (Diğer kefaller) Mugil (Oedalechius) labeo
Chelon labrosus
Liza ramada
Liza saliens

20

Kefal (Has kefal) Mugil cephalus

30

Kefal (Sarıkulak kefal) Liza aurata

30

Kılıç Xiphias gladius

125

Kırlangıç Chelidonichthys lucerna

18

Kırma (Kırmızı) mercan Pagellus erythrinus

15

Kidonya Venus verrucosa

3

Kolyoz Scomber japonicus

18

Kum şirlanı (Tellina) Donax trunculus

2.5

Lagos Epinephelus aeneus

45

Levrek Dicentrarchus labrax

25

Lipsöz Scorpaena scrofa

15

Lüfer Pomatomus saltatrix

20

Mavi yengeç Callinectes sapidus

13

Mezgit Merlangius merlangus

13

Midye (Beyaz kum midyesi) Chamelea gallina

1.7

Minekop (Kötek, Karakulak) Umbrina cirrosa

25

Nil barbunyası Upeneus moluccensis

10

Orfoz Epinephelus guaza

45

Palamut Sarda sarda

25

Pisi Pleuronectes spp.

20

Sardalya Sardina pilchardus, Sardinella aurita

11

Sargos Diplodus sargos

21

Sarıağız (Halili,Muskar,Grenyüz) Argyrosomus regius

25

Sarıkuyruk Seriola dumerili

30

Sinagrit Dentex dentex

35

Tekir Mullus surmuletus

11

Ton (Orkinos) Thunnus thynnus

30

Uskumru Scomber scombrus

20

Yazılı orkinos Euthynus alletteratus

45

Yeni sezonun balıkçılarımıza ve halkımıza bol ve bereketli olmasını temenni eder, rastgele dileklerimizi sunar, 3/1 Numaralı Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de yer alan kurallara uygun avcılık yapılmasını önemle rica ederiz.