Dolar 20,7170
Euro 22,2268
Altın 1.307,972
BİST 4.886,91
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 25°C
Açık
Tekirdağ
25°C
Açık
Per 26°C
Cum 24°C
Cts 23°C
Paz 23°C

Asyaport Dünya Limanlarıyla Rekabet Edecek

Asyaport Dünya Limanlarıyla Rekabet Edecek
26 Ağustos 2011 21:43

Tekirdağ’ın Barbaros beldesinde inşaası devam eden konteyner limanı Asyaport’un, 2016 yılında tam kapasite ile çalıştığında yılda 2,5 milyon konteyner hareketine ulaşması bekleniyor.

Asyaport Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Soyuer, dünyanın önde gelen ve Türkiye limanlarına da en fazla konteyner getiren ve götüren şirket olan İtalyan sermayeli MSC şirketi işbirliğiyle, 400 milyon dolarlık yatırımla hayata geçecek Asyaport’un 2013’te yapılması planlanan açılışı için çalışmaların tüm hızıyla devam ettiğini kaydetti.

Asytaport’a, şu ana kadar denize yapılan 200 bin metrekare dolgu alanının, kazık boru çakımı ile sürdüğünü ifade eden Soyuer, Türkiye’de şimdiye kadar 2200’e 22 milimetre çapında deniz yapılarında boru-kazık uygulamaları olmadığı için, bunu çakacak ekipmanın da bulunmadığını kaydetti.

Soyuer, şu bilgileri aktardı:

”Onun için kendimiz, bir ABD firmasından çekiç ve başlık aldık. Çekicin ağırlığı 27 ton, başlığın ağırlığı ise 14 ton. 2200’e 22 milimetre kazık borularının bir tanesinin ağırlığı yaklaşık 40 ton olacak. Bu boruların ek kaynağı ve diğer işlemleri için, tersaneler hariç 40 metre geniş ayak açıklığı olan yürüyen vinç inşaat sahasına iki ay içinde monte edilecek.”

Asyaport’un inşaat halinde bile 170 kişiye istihdam sağladığını belirten Soyuer, ”Asyaport personeli ve taşeronlarla birlikte şu an 170 kişi limanda istihdam ediliyor. Liman bitirildiğinde, doğrudan doğruya sadece burada çalışacakların sayısı bin 200’den fazla olacak. Lojistik depolar, oteller, nakliye ve sigorta firmaları, tamircilerle birlikte zaman içinde bu rakam 10 bini bulacak. Asyaport, Türkiye limanlarıyla değil, dünya limanlarıyla rekabet içinde olacak. Liman yapımı için şimdiye kadar harcanan 50 milyon doların tümü öz kaynaklar kullanılarak gerçekleştirildi” diye konuştu.


”ASYAPORT, YEŞİL LİMAN OLACAK”

Asyaport’un çevreyle barışık bir liman olacağını anlatan Soyuer, gemilerin limanda beklediğinde kendi jeneratörlerini çalıştırarak enerji temin ettiklerini ifade etti. Soyuer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

”Asyaport tamamlandığında, limana yanaşan gemiler beklerken kendi jeneratörlerini çalıştırmayacaklar. Kuracağımız alt yapı ile gemilere elektrik verip, limanda dizel motor çalıştırmalarına ve dolayısıyla egzoz gazı çıkmasına mani olacağız. Limanda kullanacağımız vinçlerin yüzde 90’ı elektrikle çalışacak. Asyaport yeşil liman olacak.”

LİMANDA, CAMİ, KİLİSE, SİNAGOG BİR ARADA

Asyaport bitirildiğinde, uluslararası bir liman görünümüne bürüneceğini belirten Soyuer, ”Cami, kilise, sinagog gibi ibadet yerlerini bir bütünlük içinde limanda inşa edeceğiz. Asyaport, farklı ülkelerden farklı din ve kültüre ev sahipliği yapan bir ana liman (hub port) olacak” dedi.

Soyuer, ”Üretim Serbest Bölgesi”ni de çok önemsediklerini belirterek, Asyaport’un 2013’de açılmasının planlandığını kaydetti.