Dolar 19,0417
Euro 20,7547
Altın 1.211,31
BİST 4.991,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 14°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
14°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 17°C
Paz 17°C
Pts 12°C

Artık Tekirdağ’ın Güvercinleri de Tescillendi

Artık Tekirdağ’ın Güvercinleri de Tescillendi
28 Ağustos 2011 16:12

Papağan, kanarya ve muhabbet kuşlarından sonra evcil güvercinlerede ırk tescili yapıldı. Trakya’da kendine has uçuşu ve makara şeklinde seri taklalar atabilmesi ile bilinen evcil ‘Trakya Makaracısı’ güvercini; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Yerli Hayvan Irk Hatlarının Tescil Komitesi’nin onayıyla tescilli hayvan ırkları arasına girdi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın, ‘Yerli Hayvan Irk Hatlarının Tescili Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ’i, Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, sadece Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de görülen evcil Trakya Makaracısı güvercinleri ırk olarak kabul edilerek Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından tescil edildi. Bu tescille birlikte, Trakya Makaracısı güvercininin sınai mülkiyet hakları korunacak ve Milli Tescil Listesi’ne kaydedilecek.

Bu tür güvercinlerin performans ırkları kapsamında değerlendirildiğini ifade eden Tekirdağlı güvercin yetiştiricisi Tayfun Akar, Trakya Makaracısı güvercininin özelliklerinin belirlenmesi için geçen ocak ayında, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Zootekni Bölümü ile temasa geçildiğini söyledi. Üniversitede oluşturulan bir ekibin güvercinlerin kendine has özelliklerini belirlediğini anlatan Akar, şunları kaydetti:

“Namık Kemal Üniversitesi’nden Prof. Dr. İhsan Soysal önderliğinde toplanan ekip, güvercinlerin ölçümlerini yaparak konu ile ilgili rapor hazırladı. Rapor; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Yerli Hayvan Irk Hatlarını Tescil Komitesi’ne gönderildi. Raporu inceleyen komite, seri taklalar atması ve kendine has uçuşu ile Trakya Makaracısı güvercinini hayvan ırkı olarak tescil etti. Bu tescil 25 Ağustos tarihli Resmi Gazete tebliğinde yayımlandı. ”

Güvercinlerin yurt içi ve dışında daha fazla tanınması için çalışma yapacaklarını anlatan Akar, “Dünyada her hafta 1 yerli ırkın kaybolduğunu göz önüne alarak vakit kaybetmeden gelecek nesillere safkan ve orijinalliğini koruyan güvercinler bırakmak için çaba sarf edeceğiz. Trakya Makaracısı güvercinleri ağırlıklı olarak Trakya Bölgesi’nde Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ’da yetiştiriliyor ve performans ırkları kapsamında değerlendiriliyor. Kendine has uçuş ve performans özelliklerinin yanında, zeka ve her iklime adapte olabilme özellikleri ile de pek çok yetiştirici tarafından beslenen bu güvercinler, korunması gereken nadir güvercin ırklarımızdan bir tanesidir. Ülkemize has güvercin ırkları kapsamında tescil edilen ikinci güvercin ırkıdır” dedi.

MİZACI ÜRKEK VE SİNİRLİ

Evcil güvercin ırkı olarak tescil edilen Trakya Makaracısı’nın tebliğdeki genel tanımında, Trakya Bölgesi’ne has, orta büyüklükte, uzun gagalı, yüksekte ve uzun süre uçabilen, uçuş sırasında kesintisiz ve seri takla (makara) atabilen güvercin olduğu belirtildi. Mizacının ürkek ve sinirli olduğu kaydedilen güvercinin siyah, beyaz, kırmızı, sarı, mavi olmak üzere 5 ana renk; nohudi, zeytini, çakal olmak üzere 3 ara renkte olduğu belirtildi.