Dolar 19,1750
Euro 20,7916
Altın 1.214,64
BİST 4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 16°C
Pts 13°C
Sal 7°C

AK PARTİ TEKİRDAĞ İL BAŞKANI SONER ÇİZEN KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLİŞİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASINDA BULUNDU.

AK PARTİ TEKİRDAĞ İL BAŞKANI SONER ÇİZEN KADINLARA SEÇME VE SEÇİLME HAKKININ VERİLİŞİ İLE İLGİLİ BASIN AÇIKLAMASINDA BULUNDU.
05 Aralık 2011 15:27

Cumhuriyetimizin kurulmasının ardından yapılan en önemli reformlardan biri, hiç kuşkusuz, 1934 yılında kadınlara seçme ve seçilme hakkı verilmesidir.

Dünyanın önde gelen pek çok ülkesinden önce gerçekleştirilen bu düzenleme ile birlikte, kadınlarımızın siyasette, ülke yönetiminde söz sahibi olabilmelerinin yolu açılmıştır.

“Kadın ve Erkek Omuz Omuza Yan Yanadır”

Çünkü bizler hayatın her alanında kadın ve erkeğin ayrı kulvarlarda değil yan yana omuz omuza olması gerektiğine inanıyoruz.

“Türk Kadını Avrupa’dan Önce Seçme ve Seçilme Hakkını Kazandı”

Tanzimat döneminde kadınların ilk defa yüksek eğitim alma imkânına kavuştuğu, özellikle İkinci Meşrutiyet’ten sonra kadının daha fazla kamusal alana girdiği ,Mücadele döneminde kadınların yurdun kurtarılması konusunda ne denli öncü rol oynadığı herkes tarafından bilinmektedir.Cumhuriyet’in ilk yıllarında kadınların parti kurma girişiminde bulunduğu 1926’da Medeni Kanun’un kabul edilmesiyle kadın erkek eşitliğinin normatif düzeye getirilmiştir. 1930’da Belediye Kanununda kadınların mahalli seçimlerde seçme ve seçilme hakkının tanındığı ve 1934’te en önemli atılımlardan biri olarak kabul edilen milletvekilliği seçme ve seçilme hakkının kabul edildiği 1935’te yapılan beşinci dönem seçimlerde 17 kadının meclise girdiğini ifade etti.
Türk kadınına o dönemde seçme ve seçilme hakkı verilirken, Avrupa ülkelerinde kadınların böyle bir hakkı olmadığı Fransa’da 1944, İtalya’da 1948, Japonya’da ise 1950’lerde kadınların bu hakkı kazandığını aktardı.

O tarihlere baktığımızda kadınlara tanınan bu hakların birçok Avrupa devletlerinde bile bulunmayışı, milletimizin kadın haklarına verdiği değer ve önemi en güzel şekilde ortaya koymaktadır.

Bu vesile ile tüm kadınlarımızın seçme seçilme hakkı verilmesi yıldönümünü kutluyorum