Dolar 19,1750
Euro 20,7916
Altın 1.214,64
BİST 4.812,93
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 19°C
Az Bulutlu
Tekirdağ
19°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 16°C
Pts 13°C
Sal 7°C

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI
24 Kasım 2011 09:37

Tekirdağ valiliği il sağlık müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamada;

Günlük hayatın koşuşturması içerisinde çoğunlukla önemsemediğimiz ağız problemleri vücudumuzda telafisi mümkün olmayan rahatsızlıklara neden olmaktadır. Ağız ve diş sağlığı, genel sağlığın, yaşamsal fonksiyonların ve yaşam kalitesinin önemli bir parçasıdır. Dünya Sağlık Örgütü`nün (WHO) tespitlerine göre; diş ve diş eti rahatsızlıklarının, çocuklarda büyüme yetersizliğine, hamilelerde 8 kat daha fazla düşük ağırlıklı doğumlara, 39-69 yaş grubunda ise 7 kat daha fazla kalp hastalığına neden olduğu belirtilmiştir.

Dişlerimiz besinlerin parçalanması ve öğütülmesi görevlerinin yanı sıra konuşmada ve görünümde estetik açıdan önemli rol oynamaktadır. Ancak dişlerin bu görevlerini tam olarak yapabilmeleri için, bakımlarına büyük özen gösterilmesi gerekmektedir. Üstelik dişlere yapılacak bu bakım, kişinin pek çok hastalıktan da korunmasını sağlayacaktır. Mikropların vücuda en kolay ulaştığı yer olduğu için ağız ve diş sağlığı genel vücut sağlığı için de oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Diş Hastalıkları

İki tip diş hastalığı bulunmaktadır; diş çürükleri ve diş eti hastalıkları.

Diş Çürükleri: Diş çürümesine en çok neden olan besinler, karbonhidratlar ve şekerli gıdalardır. Eğer bu gıdalar tüketildikten sonra dişler iyi temizlenmezse, dişlerin üzerinde besin artıkları ve mikroplar birikir. Ağız içerisindeki bakteriler yiyecek artıklarındaki şekerli maddeleri kullanarak plak adı verilen birikintiler oluştururlar. Plaklar, bakterilerin diş üzerinde tutunmalarını kolaylaştırırlar. Bu biçimde bakterilerin ürettikleri ve besinlerin tatlandırılması için kullanılan şekerli maddelerin içinde bulunan asit, diş minesinin üzerinde küçük delikçikler oluşturarak, erimesine neden olur. Bu biçimde oluşan erime bölgelerinden giren mikroplar dişlerin çürümesine neden olurlar ve kolayca alttaki yumuşak dokuya ulaşabilirler.

Diş Eti Hastalıkları: Ağız temizliğinin yeterince yapılmaması durumunda ortaya çıkan diş eti hastalıkları en önemli ağız sağlığı sorunları arasındadır. Diş üzerindeki bakteri plaklarının neden olduğu bir diş eti hastalığı, diş etleri, diş yuvaları ve ağız tabanında iltihaplanmalara neden olur. Hastalığın başlangıç döneminden itibaren ise diş etleri kolay kanar. Eğer bu hastalık tedavi edilmezse çene kemiğinin de iltihaplanmasına ve zarar görmesine yol açabilir ve dişler hiç çürükleri olmasa bile zamanla sallanıp düşerler.

Ağız ve Diş Sağlığı Nasıl Korunur?

*Düzenli olarak dişler fırçalanmalı ve diş ipi kullanılmalıdır.

*Aşırı tatlı ve şekerli yiyeceklerden olabildiğince kaçınılmalıdır. Bunlar yendiğinde mutlaka dişlerin fırçalanması eğer fırçalama imkanımız yoksa ağzın su ile güzelce çalkalanması gereklidir. Çünkü aşırı asitli ve şekerli yiyecekler, mikroorganizmaların etkisini artırır.

*Sularda yeterli flor olmalı veya florlu diş macunları kullanılmalıdır. Çünkü flor, dişleri çürüğe karşı daha dayanıklı hale getirir.
*Dişler sert cisimlerle karıştırılmamalıdır.
*Fındık, ceviz vb. kabuklu yiyecekler dişlerle kırılmamalıdır. Çünkü bunlar diş minesinin çatlamasına ve bakterilerin etkisinin artmasına neden olur. Bu yolla diş minesinin koruyucu etkisi ortadan kalkar.
*Yılda en az iki kez diş hekimine gidilmelidir.
*Dişleri korumanın en etkili yolu onları düzenli olarak fırçalayarak temizlemektir. Bu nedenle dişler yemeklerden sonra fırçalanmalıdır.

Diş Fırçalama
Diş fırçalamanın bir tekniği vardır. Çünkü dişler çok sert bir tabaka olan mine ile kaplı olmasına rağmen yanlış fırça veya fırçalama tekniği uygulandığında büyük zarar görebilirler. Hem dişin üst kısmında, hem de kökü kaplayan tabakada aşınmalar, diş etlerinde çekilmeler olabilir. Bu durumda dişler çürümeye daha yatkın hale gelir.

Diş fırçasının seçimi oldukça önemlidir. Çünkü sert fırçalar diş minesinin çizilmesine neden olabilir. Doktor tarafından özel bir fırça tavsiye edilmediği sürece en uygun olanı, kıl uçları yuvarlatılmış orta sert, tercihen yumuşak, ağız içinde kolay hareket eden ve arka dişlere rahat ulaşabilmesi açısından kafa kısmı fazla büyük olmayan bir fırça kullanılmalı.

45 derecelik açı yapacak biçimde ve diş eti hizasından başlanarak ağız boşluğuna doğru küçük dairesel hareketlerle fırçalamaya başlanmalıdır.

Dış yüzeylerden başlayan fırçalama sert darbeler halinde değil, yumuşak biçimde, ön dişlerden arka dişlere doğru olmalıdır. Dişlerin iç yüzeyleri aynı şekilde fırçalanmalı, çiğneme yüzeyleri ise dairesel hareketlerle temizlenmelidir.

Fırçalama işleminin ortalama iki dakika sürmesi gerekir.

Diş fırçaları birkaç ayda bir değiştirilmelidir.

Diş İpi Kullanımı

Dişler fırçalandıktan sonra aralarında kalan artıkları temizlemeye en uygun araç diş ipidir. Çünkü dişlerin arasında kalan bu artıklar en önemli çürük nedenlerindendir. Ancak bu işlem sırasında diş etinin kesilmemesine özen gösterilmelidir. Temizliği yapılmayan ve bakımına yeterince özen gösterilmeyen sağlıksız diş ve diş etleri vücutta enfeksiyon odağı oluşturması nedeniyle diğer doku ve organları da olumsuz etkiler. Diş çürüklerinin, sinüzit, bademcik iltihabı, romatizma, kemik erimesi, diyabet (şeker hastalığı), solunum sistemi, kalp hastalıkları ve sindirim sorunları gibi önemli hastalıklara yol açtığı belirlenmiştir. Denildi.