40. Yılında Anlamlı İftar Yemeği

Tekirdağ Merkez Karacakılavuz Beldesi Yönetim biçiminin, muhtarlıktan, belde yönetimine geçişinin, başka bir ifade ile Belediyenin kuruluşunun 40.yılı da dikkate alınarak, mübarek Ramazan ayında (27.08.2011 Cumartesi akşamı) düzenlenen iftar yemeğinin ayrı bir anlam ve önemi oldu.
Karacakılavuz 06 Haziran1971 tarihinde muhtarlık yönetiminden belediye yönetimine geçmiştir. Belediye yönetimi altında, ilk belediye başkanımız rahmetli Osman Özer ve yönetimi başta olmak üzere daha sonra yönetimlerde görev alan başkan ve meclis üyeleri görev ve sorumlulukları çerçevesinde Karacakılavuz’a büyük hizmetler vermişlerdir.
Karacakılavuz’un bugünkü konumu ve yapısı itibariyle kavuştuğu güzel hizmetlerle, borcu olmayan nadir belediyeler arasında yer aldığı düşüncesindeyim. Çalışkan halkımızla her geçen gün daha iyi duruma ulaşacağına inanıyorum.
Coğrafi konumuyla; Merkez ilçeye 31 km, Muratlı ilçesine 24 km, Hayrabolu ilçesine 32 km uzaklıkta, üçgen konumundaki alanın ortasında yer alan yerleşim birimidir. Ekonomik ve sosyal gelişmeye çok müsait olan bir beldemizdir. Halkımızın geçim kaynağı büyük ölçüde tarıma dayanmaktadır. Tarım üreticisinin sıkıntı içinde bulunduğu bu dönemde bile, teknolojik imkanları en iyi biçimde kullanmaya gayret göstererek, çiftçiliğin en güzel örneğini vermektedir.
Toprak toplulaştırması sorunu aşılmış olsa, sulu tarım ve alternatif ürünlerin üretimine yer verilse, yeni kabul edilen il çevre düzeni planı çerçevesinde halkın benimsediği biçimde tarım alt bölgesi ya da Tarım İhtisas OSB’nin kurulması konusunda girişimlerde bulunulsa, Ülkemizde örnek bir gelişme ve kalkınma sergileyecektir diye düşünüyorum.
Belediye Başkanı ve yönetimince düzenlenen iftar yemeğine; bildiğim kadarı ile sınırlı bir organizasyonla, Belediyenin kurulduğu günden bu yana, belde yönetimlerinde görev alan ve yaşayan tüm belediye meclis üyeleri, belediye başkanları, mahalle muhtarları ve il protokolünün üst düzey yöneticileri davet edilmişlerdir. İftar yemeğinden sonra yapılan dua sonrası Belde başkanı ve üst düzey katılımcılar tarafından yapılan konuşmalarda, yönetimde bulunan ve yaşamını kaybedenler rahmetle anılarak, verilen hizmetlerde emeği geçenlere teşekkür edilerek, beldenin gelişmesi ve kalkınması ile ilgili iyi dilek ve temennilerde bulunuldu. Belediye Başkanı davete icabet edenlere teşekkürlerini sundu. Beldeye’ye hizmeti geçmiş başkan ve diğer bazı yöneticilere plaketler verildi. Gecenin ve yemeğin anısına, resimler çekildi ve sohbete geçildi.
Yapılan konuşmalarda; Merkezi yönetimin (hükümetin) genel seçimler öncesi vaat ettiği gibi Tekirdağ’ın Büyük Şehir olması halinde; Karacakılavuzun yönetim yapısının ne olabileceği, daha iyi olup olmayacağı, belde kapatılırsa, merkez ilçeye en uzak belde olması nedeni ile çevresinde yer alan merkez ilçe, Muratlı ve Hayrabolu ilçelerine bağlı köylere de hizmet verme anlamında yardımcı olması, diğer ilçe köylerinden taşımalı eğitim olarak öğrenci bile geldiği, buna benzer nedenlerden ötürü ilçe olmasında büyük yarar olacağı tartışıldı.
Tekirdağ Belediye Başkanı sayın, Adem Dalgıç; yapılması muhtemel böyle bir düzenlemede yönetim yapısı ne olursa olsun, Karacakılavuz Belediyesi ile halen iyi konumda olan ikili ilişkilerin daha da iyi olacağına inandığını, bunun için de kendilerine düşen yardımlaşma ve işbirliği konusundaki desteği ve dayanışmayı azami derecede göstermeye devam edeceklerini belirttiler.
Tekirdağ Milletvekili Sayın, Emre Köprülü’ de Karacakılavuz beldesinin konumu gereği gelişmeye ve kalkınmaya müsait bir belde olduğunu, Milletvekilliği görev ve sorumluluğu çerçevesinde Karacakılavuz’a verilmesi gereken hizmetlerde katkısı olabilecek yardıma her zaman hazır olduğunu, Tekirdağ’ın il olarak yaşadığı sorunlarının aşılması için Tekirdağ kimliği adı altında toplum olarak birleşilmesi gerektiğini, yaşanan sıkıntıların,sorunların, el birliği ile dayanışma içinde daha süratli aşılabileceğini ifade etmiştir. Mecliste Çevre komisyonu üyesi olması sıfatı ile Ergene Havzası Çevre Kirliliği sorununa da işaret ederek, tüm Trakya için büyük tehlike arz eden bu sorunun bir an önce çözümlenmesi için yoğun bir çalışma içinde olduklarını bunun içinde toplum desteği ve kaynak gerektiğini vurgulamıştır.
Geçmişte; genel başkan yardımcımız sayın, Faik Öztrak’ın çeşitli programlarda yaptığı konuşmalarında dile getirdikleri gibi, genç milletvekilimiz Köprülü’de; bölgede çevre kirliliği ve diğer sorunların çözümü için kaynak ihtiyacına değinerek, Tekirdağ ilinin Genel bütçede yer alan toplam vergi gelirlerinden hak ettiği payı alması için yeni vergi düzenlemesi yapılmasının yerinde olacağına işaret ederek, Tekirdağ’ın il olarak (81 il içerisinde); vergi tahakkukunda, tahsilinde başka bir ifade ile vergisini ödemede ( İl de üretim faaliyetlerini sürdüren bazı şirketlerin yönetim merkezlerinin il dışında olmasına rağmen) yıllara sarih olarak 7.8.9. sıralar da yer aldığını, geriye dönüşüm konusunda genel bütçeden az pay aldığını ve konun takipçisi olacaklarını belirtmişlerdir. Bu vesile ile ekonomik yönden gelişmiş bir il olduğumuz varsayılarak, 2005 yılından bu yana belirlenen kriterlere göre illere verilen KÖYDES yardımının ve iller bankasından alınan payın da diğer iller ile mukayese edildiğinde düşük olduğunu il genel meclis üyesi olarak belirtmek isterim.
Güzel bir zamanlama ile demokratik bir olgunluk içinde düzenlenen bu yemekten ötürü belediye başkanı ve yönetimini kutlamak gerekir. Davetlerine katılmaktan mutluluk duyduğumu da teşekkürlerimle belirtmek isterim.
Bilim ve teknolojideki süratli gelişmeler yönetim ve siyaset anlayışını da değiştiriyor. Daha güzel bir gelecek için hizmet anlayışında birleşme, dayanışma ve kolektif çalışma şart. Siyasi çıkarları ve kaprisleri bir kenara bırakarak toplum olarak bunu başarmak durumundayız.
Halil KARACA
İl Genel Meclis Üyesi