Dolar 23,3055
Euro 25,3793
Altın 1.459,02
BİST 5.561,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Tekirdağ 25°C
Parçalı Bulutlu
Tekirdağ
25°C
Parçalı Bulutlu
Cum 25°C
Cts 24°C
Paz 25°C
Pts 25°C

26 Eylül Türk Dil Bayramı Kutlu Olsun

26 Eylül Türk Dil Bayramı Kutlu Olsun
26 Eylül 2011 17:28

Türk’ ün bir dili var, İki dili var diyenin, başka bir emeli var.

Dilimiz öyle güzel ki, güzelliğinin sınırı yok! Uzayıp giden ufuklar kadar sonsuz, bir çiçeğin kokusu kadar duru, akarsularımız kadar coşkulu, susuzluktan yanmış yüreklere sunulan bir pınar suyu kadar cana can katıcı. Ancak, güzellik ilgi ister, sakınılmak ister.

Dünyanın en köklü ve en zengin dillerinden biri olan Türkçemizin 13 Mayıs 1277’de Karamanoğlu Mehmet Bey’in fermanıyla Anadolu’da ilk kez devlet dili (resmi dil ) olarak kabul edilmesinin 734. yıldönümünü onurla kutluyoruz.

Bir milleti millet yapan en önemli unsurlardan biri de dildir. Dil, konuşanın kendisini ifade etme biçimidir. Her devletin kendine özgü bir dili vardır. Türk dili kendine özgü kuralları, sözcük yapısı itibariyle dünya dilleri arasında her zaman değerini korumaktadır.

Bu kadar güzel ve bize özel dilimizi en güzel bir biçimde ifade etmek hepimizin görevidir. Türkçemizin anlamını bozacak, onun özelliğini kaybedecek kelimeler kullanmak bizlere hiçbir şey kazandırmaz. Aksine dilimizi zamanla değişime uğratarak yozlaştırmaya zemin hazırlar. Bu nedenle Türkçe kelimeler kullanmaktan asla vazgeçmemek gerekir. Kelimeler eksik ya da değiştirerek yabancı kelimelerle karışık halde söylenmemelidir.

Dil konuşanın kendisini ifade etme biçimidir. Dil ne kadar iyi telaffuz edilirse, insan kendisini kadar güzel anlatmış olur. Bunun için de kendi dilimizi yani Türkçe sözcükler kullanmak gerekir. Türkçe’ ye sahip çıkılmalıdır. Türkçe konuşulmalı ve yazılmalıdır. Gelecek nesillere örnek teşkil etmek için bu gereklidir. Özellikle ülkemizin içinden geçmekte olduğu bu zor zamanlarda etnik fesadın ülkemizin geleceğini karartmak istediği bu günlerde Türk Milleti olarak dilimize sahip çıkmalıyız.

Bu vesileyle tüm halkımızın Türk Dil Bayramını kutlar,saygılarımı sunarım.

Sözlerimi Ziya Gökalp in Lisan Şiirinin son dörtlüğü ile tamamlamak istiyorum.

Türklügün vicdanı bir
Dini bir, vatanı bir
Fakat hepsi ayrılır
Olmazsa lisanı bir..

Muzaffer DOĞAN

Türk Eğitim-Sen

Tekirdağ Şube Başkanı