1.Tarımda Japon Teknolojileri Çalıştayı
Tarımda da teknoloji kullanımı her alanda yaygınlaşıyor. Özellikle iletişim teknolojileri bitkisel üretimden hayvancılığa, tarım makinelerinden sulamaya kadar tarımın her alanında yaygın olarak kullanılıyor.Birim alandan maksimum verimi almak için teknolojik gelişmelere ayak uydurmak durumundayız. Günümüz makinaları artık daha akıllı teknolojilerle donatılmaktadır. Örneğin yüksek teknoloji ile donatılmış bir makina sadece hasat yapmıyor aynı zamanda veride toplayabiliyor. Bu veriler sayesinde tarımsal operasyonların etkinliği daha da arttırılabiliyor. Aynı zamanda, optimum girdi kullanımı ile operatör hatalarını azaltarak çalışma sürelerini uzatması gibi doğrudan maliyetleri azaltıcı faydaları içerisinde barındırıyor. Bu durum mekanizasyon, tohum üretimi, hayvancılık, toprak ve bitki besleme gibi konularının tümünde teknolojinin ne kadar önemli olduğunu gözler önüne seriyor.
Japonya’da tarım teknolojileri yoğun ve yaygın olarak tarım içerisindeki her noktada kullanılmaya başlanmış durumdadır. Tohum üretiminde biyoteknolojik çalışmalardan, uygulamada kullanılacak insansız araçlar ile maksimum üretimi sağlamaktadırlar, bu duruma örnek vermek gerekirse, topraksız tarımı ileri götürerek “bitki fabrikaları” oluşturan Japonlar, yılda 20 kez hasat yapabiliyorlar. Japonya’da topraksız tarımla “ultra-steril sebzeler” yetiştiriliyor. Bu yöntemleyetiştirilen sebzeler, yıkamaya gerek kalmadan koparılıp yenebiliyor. Işık, ısı, nem ve hatta su miktarına kadar bütün şartlar otomasyon sistemleri ile kontrol altında tutuluyor. Bu örnek sadece örneklerden birisi, bu durum Japonya’yı tarım teknolojileri konusunda Dünyanın lider ülkelerinden birisi haline getiriyor.
Türkiye’deki 28 milyon hektar tarım arazisinin sadece 5,5 milyon hektarı sulanabilmektedir. Sadece geçtiğimiz 10 yılda kaybedilen tarım arazilerinin miktarı 8 milyon hektar arazi olduğu söylenmekte ve Türkiye tarımı halen daha potansiyel üretim miktarlarına ulaşmamıştır. Bu sebeple Türkiye, tarım alanlarında teknoloji kullanımıyla birlikte mevcut alanlardan optimum girdi ile maksimum verim elde etmenin yollarını araştırmak zorundadır.
Türkiye’de faaliyet gösteren Japon firmaların farkındalığının artması gerektiğini düşünüyoruz. Üreticilerin ve tarım sektöründeki paydaşların Türkiye’deki Japon firmaların varlığını gerçekleştireceğimiz çalıştay ile bir kez daha duyurmuş olacağız.
Tarımsal üretimde artışın en önemli yöntemlerinden olan kooperatifçiliğin artması çalıştayın en önemli amaçlarından biridir. Türkiye’deki tarımsal kooperatifçiliğin en güzel örneklerinden birisi olan ÖnderÇiftçi Projesi olarak bu çalıştay ile birlikte bu konuda Dünyadaki en önemli ülkelerden birisi olan Japonya’daki tarımsal kooperatifçilik faaliyetlerinin araştırılmasını ve karşılıklı olarak işbirliklerinin oluşturulmasını hedefliyoruz
Türk ve Japon Tarım sektöründeki işbirliklerinin artması, bununla birlikte çiftçilerimizin farklı kültürleri tanıması ve tarımsal uygulamalardaki farklılıkları ortaya koymaya çalışıyoruz, bu sebeple çalıştayımızasiz değerli basın mensublarınıda aramızda görmekten memnuniyet duyarız.
İmdat Güngör
Önder Çiftçi Projesi
Yönetim Kurulu Başkanı